12 04 2014
World Beer Cup Zilveren medaille: Koyt - Kuit - Kuyt (Witte Klavervier)

Sinds twee jaar wordt de oude Nederlandse stijl Kuit weer gebrouwen. In 2013 wonnen we de titel 'Beste Kuit van Nederland' en nu hebben we Zilver behaald op de World Beer Cup, uit 37 inzendingen!

Een welkome aanmoediging om door te gaan met de ontwikkeling van deze Nederlandse stijl. Eigenlijk is dit nog maar de eerste generatie van de nieuwe Kuit bieren en er is nog genoeg te doen om het bier op een hoger plan te brengen. Op 1 juni 2014 zullen we in Utrecht de titel 'Beste Kuit van Nederland' gaan verdedigen. Misschien moeten we hem afstaan aan één van de andere Kuit brouwers?

Twee grote kanshebbers zijn onlangs met een eigen brouwerij gestart en willen we graag speciaal vermelden: Oersoep en Ramses. Ook zij zijn als experimentele en innovatieve brouwers de uitdaging van het Kuit brouwen met voornamelijk haver aangegaan. De winnaars zullen hun bier dit jaar mogen presenteren op de Salone del Gusto in Turijn, dankzij Slow Food Nederland.

Dit jaar nog hopen we samen met boeren, zaadveredelaars en Wageningen University Research een onderzoek te kunnen aankondigen naar brouwhaver. Brouwhaver is een verloren graan en het belangrijkste ingrediënt van Kuit bier. Met een betere mout uit haver hopen we de kwaliteit van het Kuit bier op termijn te kunnen verbeteren, maar hier is wel behoorlijk wat geduld voor nodig.

Daarnaast komen we binnenkort, naast de klassieke Kuit, met een nieuwe, meer moderne generatie Kuit bier met Amerikaanse hop. Beide bieren werden door Witte Klavervier ontwikkeld en gebrouwen door brouwmeester Peter van den Eijnden.

doprgb50-455

Brewers Association Style guidelines for Koyt beer:

Dutch-Style Kuit (Kuyt, Koyt)
Dutch-Style Kuits (Kuyt, Koyt) are gold to copper colored ale. Chill haze and other is allowable. The overall aroma character of this beer is grain emphasized with a grainy-bready accent. Hop aroma is very low to low from noble hops or other traditional European varieties. The distinctive character comes from use of minimum 45% oat malt, minimum 20% wheat malt and the remainder pale malt. Hop flavor is similar to aroma very low to low from noble or other traditional European varieties. Very low levels of diacetyl are acceptable. Acidity and sweet corn-like DMS (dimetylsulfide) should not be perceived. This style of beer was popular in the Netherlands from 1400-1550. Body is low to medium.
Original Gravity (°Plato) 1.050 - 1.080 (19.3 - 12.4)
Apparent Extract/Final Gravity (°Plato) 1.006 - 1.015 (3.7 - 1.5)
Alcohol by Weight (Volume) 3.8 - 6.3 (4.7 - 7.9)
Bitterness (IBU) (25 - 35)
Color SRM (EBC) 5 - 12.5 (10 - 25)

doprgb50-455