02 05 2012
Vandaag bier-spijs combinaties geproefd die werden bereid door Henk Nijhoving. Van 1980 tot 1985 was hij chef-kok bij restaurant De Librije in Zwolle. Deze functie heeft hij o.a. ook bekleed bij HCR De Zwaan in Raalte, de Nunspeetse Golf & Country Club en Herberg Molecaten in Hattem. Tegenwoordig heeft Henk een eigen zaak: HN Cuisine in Zwolle.
Wij delen samen een passie voor zowel Zwolle en omgeving als pure, uitgesproken smaken. Het bier werd steeds als ingrediënt gebruikt bij het koken. Er werd mee gemarineerd, afgeblust, ingekookt, in sauzen verwerkt en het werd steeds ook als begeleidende drank geserveerd.

hn cuisine
Henk Nijhoving van HN Cuisine

De meeste fantastische ingrediënten kwamen op tafel; asperges uit Raalte, grillworst uit Heino, boerenkazen, heerlijk sappige gehaktballetjes zoals je nog nooit hebt geproefd. Ook denk ik nu weer terug aan het hoen met een milde kerrie en Blond Hoppenbier en er zwom een mooie vis voorbij. Nooit had zo'n vis zo gesmaakt, maar Henk legt me uit dat hij meestal verkeerd wordt bereid...
Henk heeft uitgebreide aantekeningen gemaakt van deze proefsessie en die worden de komende tijd verder uitgewerkt. We gaan zorgen dat meer mensen in de gelegenheid komen hier iets van te proeven:

Kook'n op sien Swols met bier

doprgb50-455