Barrel Aged Poorter
Afvulling Barrel Aged Poorter is 'single barrel'.

Het getal links onder 'Total amount' is het vat nummer.

Specifieke informatie over vat 1

Specifieke informatie over vat 2

Specifieke informatie over vat 3

Specifieke informatie over vat 4

Verder vindt u onder 'Historie' nog een artikel over bier op eiken vaten in vroeger tijd.

Vat 1 en 2 hebben iets teveel CO2 maar niets dramatisch. Niet schudden, rustig uitschenken en eventueel even wachten na opening; geduld is een schone zaak.

Hans Offringa's proefnotitie:
Chocola, vanille, vleugje cacao, tikje bitter en een hint van caramel. Niet te zoet. Lekker zachte, volle body, bijna fluweel. De afdronk is romig en het kleine bittertje ebt langzaam weg.
Zijn commentaar:
'Ik heb wel vaker dit soort barrel aged beers geproefd in de VS. Doorgaans smaken ze me teveel naar kokos, maar deze jongen niet.'


BA-680


31 10 2012
Vat nummer 4 is afgevuld. Buffalo Trace barrel. Buffalo Trace Distillery, Franklin County, Kentucky.

03 10 2012
Vat nummer 3 is afgevuld. Dit is een Satin Wood barrel. Afkomstig van Satinwood Distilling Company of Lawrenceburg, Kentucky.

29 09 2012
De nieuwe bourbon barrels zijn van Satin Wood, Buffalo Trace en Wild Turkey. We hebben bij de Sallandse een stevige stellage gemaakt. Ieder vat weegt ruim 200 kg; dat kan beter niet omvallen. Planning is aanstaande woensdag afvullen. Het bier uit deze vaten komt waarschijnlijk begin 2013 beschikbaar.

20 09 2012
Vandaag hebben we een batch Poorter gebrouwen om af te vullen op bourbon barrels. De vaten kochten we van brouwerij de Molen en staan nog in Bodegraven. Het brouwen op kleiner volume gebeurd bij de Sallandse in Raalte. Naast brouwmeester Ruud van de Gevel kregen we hulp van brouwer Oskar Moerman.

03 06 2012
De Barrel Aged Poorter is in kleine kring geintroduceerd in Café In de Buurt in Zwolle. Het eerste flesje 001 van het eerste vat met een totale oplage van 524 is overhandigd aan Hans Offringa en werd uitgeschonken aan de verzamelde belangstellenden. Deze limited edition gaat vanaf nu de wijde wereld in.

11 05 2012
De etiketten zijn binnen en de Barrel Aged Poorter is verpakt in dozen en staat klaar om naar de lagering in Emmeloord te gaan. Daar is hij volgens de planning 15 05 2012. Daar wordt het totale aantal vastgesteld en dat wordt met de hand op de etiketten gedrukt met een numeroteur. Vervolgens worden de etiketten genummerd per stuk en op de flesjes aangebracht. Eind week 20 zullen naar verwachting de eerste dozen kunnen worden geleverd.

02 05 2012
De Barrel Aged Poorter is afgevuld op 33cl flesjes met een heel kleine hergisting op fles en de flesjes zijn in open kratten overgebracht naar de warme kamer. Omdat er een klein smaakverschil tussen de twee vaten was hebben we 'Single Barrel' afgevuld en zijn tussendoor de leidingen gespoeld. Er zijn dus twee batches: Vat 1 en Vat 2. De drukker wist te melden dat de etiketten zijn gedrukt dus alles komt binnenkort samen.

04 04 2012
Met de bekende Zwolse whisky expert Hans Offringa en brouwmeester Peter van den Eijnden de Barrel Aged Poorter geproefd. We gingen totaal zonder verwachtingen proeven van wat zonder omhaal door het putje zou zijn gegaan bij de geringste aanleiding. Wat een verrassing toen bleek iets heel moois te zijn ontstaan.
Peter heeft een analyse van het bier gemaakt en daarbij bleek het alcoholgehalte te zijn gestegen van 7 naar 7.5%. Dat is relatief licht gezien het aanbod van andere barrel-aged bieren. Misschien mede daardoor is er veel ruimte voor allerlei te onderscheiden smaken.

16 01 2012
Poorter afgevuld op 2 George Dickel barrels.

30 11 2011
Het Poorter bier is voor het eerst gebrouwen en het bevindt zich nu in de vergistingstank. Na de vergisting wordt het bier gelagerd.

 

doprgb50-455