Nederlands bier

We begonnen 10 jaar geleden op deze plaats met informatie inclusief bronvermeldingen over de geschiedenis van bier. In die tijd was er nog veel meer onzin en folklore dan nu. Soms is dat leuk, en het hoort een beetje bij de bierwereld, maar het echte verhaal is gewoon veel mooier en rijker.

Eerste bierrevolutie
Dat echte verhaal wordt nu heel goed beschreven door mijn vriend en historicus Leendert Alberts. Eerder was er het boek 'Brouwen aan de Eem' en zijn nieuwe boek belooft een echte mijlpaal te worden. Graag aandacht voor de actie rondom de publicatie van zijn boek getiteld: Hop, de eerste bierrevolutie in Nederland.

Update: Het boek zou uitkomen in 2021 in het jaar dat er in Nederland 700 jaar werd gebrouwen met hop. Dat ging door papierschaarste (!) niet door. In de loop van 2022 zal het alsnog verschijnen en de actie loopt ook nog steeds door:

https://www.geef.nl/nl/actie/hop-de-eerste-bierrevolutie-in-nederland/donateurs


Ontwikkeling mouterij-techniek
Een ander aspect van Nederlands bier zijn de ingrediënten, met name mout. De honderden brouwerijen in Nederland, evenals nog veel meer in het buitenland, zijn vrijwel uitsluitend aangewezen op industrieel gemout graan.
Helaas is de ontwikkeling van de mouterij, terwijl die bijna gereed was, gestopt door een gebrek aan tijd en geld. Mouten van graan aansluitend op de schaal van de vele ambachtelijke brouwerijen (5 - 50 HL) is nog steeds niet goed mogelijk.

In Amerika is in het afgelopen decennium een 'micro-malting' business tot ontwikkeling gekomen die meer is toegesneden op de schaal, specifieke wensen en meer locale vraag van de brouwerijen. Men loopt daar ongeveer tien jaar vóór op de ontwikkelingen in Europa.

Propositie
Apparatuur voor het mouten van graan is extreem kostbaar. Er zijn slechts enkele aanbieders die, of nog ouderwetse apparaten aanbieden die fossiele brandstoffen gebruiken en ondanks dat erg duur zijn. Of een paar aanbieders van modernere apparatuur die nog véél duurder zijn. Ruimte genoeg dus voor gewoon goede en robuuste machines die bereikbaar zijn voor een grote doelgroep. Dat kunnen brouwers zijn, maar ook graanboeren, handelaren of anderen die inzien dat je zo een unieke niche in de markt bedient. Die markt bestaat in geheel Europa en is dus best groot en interessant.

Na diverse gerichte studies in binnen en buitenland, meerdere reizen naar Amerika, mouterij bezoeken en jaren van ontwikkeling en testen was het (helaas minimale) budget besteed en hield de ontwikkeling noodgedwongen voortijdig op.
Met name investeerders worden Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. over de details van deze zaak en de diverse mogelijkheden en kansen die er zijn om de ontwikkeling voort te zetten.

Freek Ruisdoprgb50-455